Klasický vianočný zemiakový šalát
- šaláty
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 14045x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 kg | šalátové zemiaky |
5 ks | sterilizované uhorky |
4 ks | Mrkva |
1 ks | zeler |
1/2 kelímku | biely jogurt |
3 ks | vajcia |
1 konzerva | sterilizovaný hrášok |
4 ks | petržlen |
2 ks | cibula |
1 kelímok | majonéza |
nálev: | |
soľ | |
1 lyžica | ocot |
1 lyžička | cukor krupica |
3 guličky | celé nové korenie |
5 guličiek | celý čierne korenie |
1 ks | bobkový list |
podľa chuti: | |
mleté čierne korenie | |
horcica |
Postup prípravy receptu
Deň dopredu si uvaríme zemiaky v šupke. Taktiež si uvaríme koreňovú zeleninu a vajcia natvrdo. Koreňovú zeleninu očistíme a uvaríme ju v náleve, do ktorého dáme 1 bobkový list, 3 guľôčky nového korenia, 5 guličiek korenia, štipku soli, cukor a 1 lyžicu octu. Zeleninu necháme vychladnúť. Zemiaky olúpeme a pretlačíme cez koliesko s mriežkou alebo nakrájame na kocky. Uvarenú zeleninu, uhorky a cibuľu tiež nakrájame na drobno. Všetko dáme k zemiakom a pridáme hrášok. Vmiešame zvyšné suroviny - majonézu (možno s trochou bieleho jogurtu), horčicu, olej, soľ, mleté čierne korenie a všetko opatrne premiešame. Nakoniec pridáme nasekaná vajcia a dochutíme nálevom, v ktorom sme varili zeleninu. Klasický vianočný zemiakový šalát ešte raz opatrne premiešame a dáme vychladnúť. Klasický vianočný zemiakový šalát sa má robiť skoro ráno, aby sa do večera pekne uležel.