Karlovarská knedľa
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 92539x
Jemný karlovarký knedlík varený v obrúsku je veľmi chutnú prílohou k pečeným mäsám, najmä hydine. Môžeme ho však podávať len so špenátom alebo duseným kapustou.
Recept na 3 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | vajcia |
250 ml | mlieko |
250 g | biele pečivo |
30 g | maslo |
50 g | hrubá múka |
podľa chuti: | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Žĺtky oddelíme od bielkov. Maslo necháme na teple rozpustiť. Potom ho zalejeme mliekom a do vychladnutého vmiešame žĺtky. Deň staré rožky alebo žemle nakrájame na kocky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Nakrájané pečivo vložíme do misy, zalejeme prochladlým mäkké, osolíme a necháme chvíľu vsiaknuť. Potom všetko zasypeme múkou a prepracujeme. Nakoniec do hmoty vmiešame ušľahaný sneh a riadne prepracujeme do tvaru šišky. Plátený obrúsok namočíme a riadne vyžmýkať. Položíme na neho šišku cesta a zabalíme. Oba konce zaviažeme niťou tesne pri knedle a potom ešte raz o 1cm ďalej. Takto pripravený knedlík vložíme do vriacej a osolenej vody, veľmi mierne povaríme 5 minút. Potom odstránime vnútorné nite, knedlík obrátime a veľmi pomaly varíme ešte 20 minút. Hotový knedlík vyberieme z obrúska a tenkým nožom nakrájame na plátky. Jemný karlovarský knedlík najlepšie chutí k pečenej hydine, ale aj iným pečeným mäsám.
Komentáre k receptu Karlovarská knedľa (1 komentár)
-
Dana
22.January 2012 12:12
Skúšala som , je veľmi chutná a rýchlo sa urobí :-)