Juhočeská kulajda od babičky ruži
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 35min.
- recept zobrazen: 71868x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 zväzok | kôpor |
4 - 5 ks | vajcia |
1 kocka | masox |
1 lyžica | ocot |
2 kelímky | smotana na šľahanie |
2 l | voda |
4 ks | väčšie zemiaky |
1 hrsť | huby |
2 lyžice | maslo |
2 lyžice | hladká múka |
1 hrnek | mlieko |
1 lyžica | drvená rasca |
podľa chuti: | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Do speneného masla vmiešame rasca a múku, svetlú rascový zápražku zalejeme vodou a pridáme masox. Vegetariáni použijú zeleninový bujón. Medzitým si nakrájame olúpané zemiaky na kocky, pridáme do hrnca i hrsť sušených húb. Osolíme a zvoľna varíme. Vajcia (3 - 4 ks) uvaríme natvrdo a jedno rozklepneme do hrnčeka s mliekom. Uvarená vajíčka schladíte, olúpeme a nasekáme. Keď sú zemiaky skoro uvarené, vmiešame vajíčko rozkvedlané v mlieku, okyselíme podľa chuti octom a prisolíme, nakoniec pridáme obe šľahačky, nasekaný kôpor (trochu si odložíme na ozdobu) a prichystané vajcia. Polievku ľahko prevarte. Jihočeskú kulajda podávame v mističkách. Každú porciu ešte ozdobíme vetvičkou kôpru.