Jogurtový dezert
- dezerty
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 73376x
Ľahučké letné múčnik, ktorý príde každému vhod. Recept je na veľký plech, polovičná dávka sa hodí na tortu.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
6 lyžíc | polohrubá múka |
3 lyžice | vlažná voda |
5 ks | vajcia |
5 lyžíc | cukor kryštál |
krém: | |
600 - 800 ml | biely jogurt |
3 - 5 lyžíc | cukor múčka |
2 lyžice | rum |
500 ml | voda |
250 ml | smotana na šľahanie |
1 balíček | želatína v prášku |
poleva: | |
2 ks | tortovej želé |
1/2 l | ovocná šťava |
1/2 - 3/4 kg | ovocie |
Postup prípravy receptu
Najprv si pripravíme piškótový korpus a formu na pečenie vymastíme a vysypeme múkou. Do vyššej misky rozklepneme vajcia a pridáme cukor. Do druhej misky nachystáme múku a zmiešame ju s práškom do pečiva. Nachystáme do pohára vodu. Vajcia s cukrom vyšľaháme do hustej peny, potom pridáme múku. Po troškách pridáme vodu. Piškótové cesto nalejeme na plech a pečieme pri 150 - 200 ° C. Upečený korpus necháme vychladnúť. Počas pečenia si pripravíme jogurtový krém. Práškovou želatínu necháme napučať a rozpustíme ju podľa návodu. Jogurt zmiešame s rumom, cukrom a vychladnutú, ale ešte tekutú želatínou. Nakoniec primiešame vopred vyšlehanou smotanu na šľahanie. Všetko nalejeme na piškótový korpus a dáme do chladničky stuhnúť, najmenej na tri hodiny, ideálne do druhého dňa. Potom múčnik pokladieme jahodami alebo iným sezónnym ovocím. Pripravíme 2 balíčky dortového želé podľa návodu (rozpustíme vo vode so sirupom alebo ovocnej šťave) a chladnúce zmesou prelejeme ovocie.