Jemná zemiaková polievka s líškou
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 64315x
Jednoduchý recept na ľahkú zemiakovú polievku s líška, ktorá je odľahčená smotanou a dochutenie čerstvou pažítkou.
Recept na 3 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 dl | smotana na varenie |
6 dl | voda |
1 lyžica | olej |
4 lyžice | nasekaná pažítka |
500 g | zemiaky |
1 kocka | slepačia bujón |
400 g | huby líšky |
3 lyžice | krájaná cibuľa |
podľa chuti: | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
drvená rasca |
Postup prípravy receptu
Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Huby líšky, očistíme a podľa veľkosti nakrájame na kúsky. Malé hubky necháme vcelku. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Pažítku umyjeme a usekáme najemno. Na oleji necháme zosklovatieť cibuľku, pridáme pokrájané líšky, prisolíme, okoreníme a dochutíme drveným kmínom. Osmažíme a podlejeme vodou. Dusíme aspoň 20 minút. Zemiaky zalejeme horúcou vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme kocku slepačieho bujónu a ešte niekoľko minút povaríme. Potom kastról odstavíme, necháme mierne vychladnúť a zemiaky s vývarom rozmixujeme. Vmiešame podusené huby, zalejeme smotanou, pridáme usekanou pažítku a opäť všetko necháme len krátko prejsť varom. Podľa chuti polievku prisolíme a okyselíme. Jemná zemiaková polievka s líška môžeme podávať v letných horúcich dňoch ako hlavný chod s vareným zemiakom na lupačku a zeleninovým šalátom.