Jemná špenátová polievka
- polievky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 93247x
Špenátové polievku môžeme pripraviť mnohými spôsobmi. Najviac vitamínov ale bude mať pripravené z čerstvého špenátu.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 ml | mlieko |
50 g | maslo na zápražku |
4 strúčiky | cesnak |
300 g | čerstvý listový špenát |
2 ks | vajcia |
2 - 3 lyžíc | hladká múka na zápražku |
250 ml | smotana |
80 g | maslo |
1 ks | cibula |
na ozdobu: | |
petržlenová vňať | |
podľa chuti: | |
soľ | |
mleté čierne korenie |
Postup prípravy receptu
Z masla a múky si pripravíme zápražku: Maslo rozpustíme na panvici, pridáme hladkú múku a smažíme, ako múka zružovie. Zápražku necháme vychladnúť Listy špenátu dôkladne premyte, okrájíme zvyšky korienkov a ostrým nožom alebo sekáčikom nasekáme nadrobno. Cibuľu a cesnak ošúpeme, 2 strúčiky cesnaku nakrájame na plátky, 2 strúčiky vymiešame so soľou. Cibuľu nakrájame najemno. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky. Na masle speníme plátky cesnaku a nakrájanú cibuľu, cibuľu necháme zosklovatieť. Pridáme nasekaný špenát, prilejeme asi 2 hrnčeky vody a varíme, kým špenát úplne nezmäkne. V mlieku rozmiešame žĺtky a spolu so smotanou prilejeme ku špenátu. Môžeme zriediť podľa potreby aj vodou. Pridáme cesnak rozotrený so soľou a nakoniec do polievky zamiešame vychladnutú zápražku. Polievku necháme krátko povariť. Počas varu miešame, kým polievka po pridaní zápražku nezhustne. Špenátové jemnú polievku môžeme ochutiť korením a posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťou.
Komentáre k receptu Jemná špenátová polievka (1 komentár)
-
jan
27.August 2012 12:48
mnam bola fakt vyborna