Jablkový koláč so smotanovým prelivom
- múčniky
- Ostatní kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 9926x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
50-60 ml | voda |
1 ks | vajcia |
150 g | maslo |
15 g | cukor kryštál |
2 štipky | soľ |
300 g | hladká múka |
náplň: | |
25 g | škoricový cukor |
70 g | cukor |
600 g | olúpané jablko |
20 g | vanilkový cukor |
100 ml | smotana na šľahanie |
100 ml | plnotučné mlieko |
2 ks | vajcia |
Postup prípravy receptu
Múku zmiešanú so soľou a cukrom prepracujeme s maslom, vajcom a vodou na hladké cesto, ktoré necháme aspoň hodinu v chladničke. Potom z cesta vyvaľkáme podľa tvaru a veľkosti formy plát o hrúbke asi 4 mm. Plát vložíme do formy (vrátane postranných stien) a cesto na niekoľkých miestach ľahko prepichneme vidličkou. Cesto uložené vo forme ešte necháme asi pol hodiny v chladničke. Olúpané jablká nakrájame na plátky a potom je pokladieme pekne na cesto, posypeme škoricovým cukrom a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry na 20 minút. Medzitým si vyšľaháme vajíčka s cukrom, mliekom a smotanou. Vznikne preliv, ktorým rozpečenie koláč zalejeme a pečieme ešte ďalších 20 minút. Jablkový koláč sa smotanovým prelivom sa podáva vlažný, ale rovnako chutí aj studený.
Komentáre k receptu Jablkový koláč so smotanovým prelivom (1 komentár)
-
Jarmila
12.November 2011 16:08
Dnes som skusala prvy krat tento recept,lebo ostatne skoro vsetky poznam.(Do prelivu som pridala este tvaroh).JE FANTASTICKY!!!!:-*.DAKUJEM ZA RECEPT!