Jablková torta
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 62086x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
250 g | polohrubá múka |
1 balíček | prášok do pečiva |
1 lyžica | rum |
200 g | cukor múčka |
2 ks | vajcia |
80 g | maslo |
50 g | orechy |
300 g | jablko |
na ozdobu: | |
strúhaná čokoláda | |
podľa potreby: | |
maslo na vymastenie | |
múka na vysypanie | |
poleva: | |
3 lyžice | vriacej mlieko |
2 lyžice | rum |
300 g | cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Jablká olúpeme a nastrúhame. Tortovú formu vymastíme a vysypeme. Žĺtky, väčšiu časť cukru a maslo vymiešame do peny. Potom pridáme mleté orechy a rum. Jablká spolu s múkou a práškom do pečiva vmiešame do žĺtkovej hmoty. Pridáme tuhý sneh z bielkov, do ktorého sme zašlehali zvyšok cukru. Cesto rovnomerne rozlejete do pripravenej tortovej formy av predhriatej rúre pomaly upečieme. Upečený korpus necháme vychladnúť a vyklopíme ho. Pripravíme si rumové polevu. Vriacej mlieko vymiešame s práškovým cukrom a rumom úplne dohladka. Polevou prelejeme jablkový tortu aj jeho boky a posypeme čokoládou. Jablčný tortu zdobíme podľa chuti a fantázie. Môžeme použiť potrebné mesiačiky mandarínok, rumové pralinky či cukrovej perličky. Pred podaním môžeme prizdobiť aj šľahačkou.