Jablká so škoricou
- přílohy k moučníku
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 25011x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
5 l | voda |
1 lyžica | kyselina citrónová |
8-9 kg | jablko |
nálev: | |
2,5 - 3 l | voda |
1 kg | cukor krupica |
2 - 3 ks | celá škorica |
24 - 28 ks | klinček |
Postup prípravy receptu
Očistená jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme semien a nakrájame na mesiačiky alebo väčšie kocky. Jablká hádže do vody zmiešané s kyselinou citrónovou (octom), ktorá zabráni zhnednutie. Vodu s cukrom, škoricou a klinčekmi dôkladne premiešame, uvedieme do varu a 5 minút prevaríme. Jablká necháme na sitku odkvapkať a potom ich naukladáme do umytých suchých pohárov. Pracujeme postupne, keď jednu časť máme vo vode, druhá sa sušia a tretia je už v pohároch. Jablká zalejeme teplým nálevom, pričom do každej pohára dáme 2 klinčeky a kúsok škorice. Hrdlo pohára osušíme a pohári ihneď zavíčkujeme. Poháre naskladáme do zavařovacího hrnca, uvedieme do varu a sterilizujeme 20 minút na 90 ° C. Horúce poháre vyberieme na deku hore dnom a necháme zabalené do druhého dňa vychladnúť. Nálev je na jednu dávku zavařovacího hrnca, 12 - 14 pohárov (700ml).