Husa na mede
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 90159x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 g | cuketa |
1,5 kg | hus |
2 lyžice | med |
500 g | Mrkva |
1 ks | cibula |
3 lyžice | sezamové semienka |
3 lyžice | maslo |
podľa chuti: | |
mleté biele korenie | |
soľ |
Postup prípravy receptu
Rúru predhrejeme na 225 ° C a pekáč naplníme do polovice studenou vodou. Husu očistíme a umyjeme zvnútra i zvonku. Kuchynskou niťou pripevníme stehná k telu a krídla zložíme pod chrbát. Takto pripravenú hus vložíme do nachystaného pekáča, poukladáme vločkami masla a pečieme 25 minút. Potom hus otočíme, polejeme šťavou, stiahneme teplotu na 175 ° C a pečieme ešte 30 až 35 minút. Medzitým očistíme a umyjeme mrkvy a nakrájame ich na prúžky. Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky. Oboje dáme do hrnca, prelejeme trochou horúcej vody, osolíme a asi 10 minút podusíme. Cibuľu olúpeme, jemne nasekáme a na zvyšnom masle ju na panvici zesklovatíme. Potom pridáme podusenú a odkvapkané zeleninu, osolíme, okoreníme a na minimálnom plameni pomaly obrábajú. Prepečenú hus potrieme medom, posypeme sezamovým semienkom, teplotu zvýšime na 220 ° C a posledných 10 minút pečieme, aby vznikla kôrka. Počas tejto doby ju niekoľkokrát otočíme a pred koncom polejeme vypečenou šťavou. Upečenú hus servírujeme obloženú pripravenou zeleninou.