Hummus
- predjedlá
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 172337x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
čerstvý koriander | |
200 g | sušená cícer |
soľ a korenie | |
2 strúčiky | cesnak |
1 lyžica | citrónová šťava |
2 1/2 lyžice | pasta tahini |
mletá paprika | |
7 lyžíc | panenský olivový olej |
Postup prípravy receptu
Cícer prelejeme studenou vodou a necháme najmenej 12 hodín napučať. Mala by zdvojnásobiť svoj objem, preto musí byť objem vody najmenej dvojnásobný v pomere k sušené cícer.
Nadbytočnú tekutinu zlejeme, cícer dáme do veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou, ktorej objem bude opäť dvojnásobný v pomere k cícer. Privedieme k varu a prudko varíme 10 minút. Penu, ktorá sa tvorí na povrchu zbierame.
Zmiernime oheň a cícer zvoľna varíme asi hodinu, kým nezmäkne. Podľa potreby opäť zbierame vzniknutú penu. Strúčiky cesnaku rozpolíme, odstránime z nich svetlo zelenej alebo bielej zárodky klíčkov a zvyšok nakrájame nadrobno.
Z cícera zlejeme prebytočnú tekutinu a 4 lyžice ju odložíme pre neskoršiu potrebu. Olivový olej, cesnak, pastu tahini (pripravuje sa zo sezamu) a citrónovú šťavu rozmixujeme.
Pridáme cícer a rozmixujeme ju nahrubo. Podľa potreby pridáme odloženú tekutinu, v ktorej sa cícer varila. Hummus podľa chuti osolíme a okoreníme.
Hummus dáme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a uložíme do chladničky. Tesne pred podávaním ho pokvapkáme olivovým olejom, posypeme mletou paprikou a obložíme snítku koriandra.
Zdroj: Slovart.cz - Stredomorská kuchyňa.
Komentáre k receptu Hummus (1 komentár)
-
anka
07.February 2013 06:05
Je to vyborne predjedlo ako aj chutovka, v Kanade to jeme s chipsami