Hovädzie so šípkovou omáčkou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 63770x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
10 dkg | slanina |
1 ks | veľká cibuľa |
2 guličky | jalovec |
1 kg | hovädzie zadné |
2 lístky | bobkový list |
30 dkg | koreňová zelenina |
1 dl | olej |
5 guličiek | nové korenie |
podľa chuti: | |
5 lyžíc | šípková marmeláda |
1 štipka | cukor |
1 ks | citrón |
1 štipka | korenie |
1 štipka | soľ |
podľa potreby: | |
hladká múka |
Postup prípravy receptu
Koreňovú zeleninu nastrúhame, cibuľu nakrájame. Odblaníme mäso, môžeme prošpikovat slaninou. Osolíme, okoreníme, posypeme korením na zverinu. Dáme do hrnca s pripravenou zeleninou. Pridáme bobkový list, niekoľko guličiek nového korenia a 2-3 guličky jalovca. Pokvapkáme trochu citrónom, zo všetkých strán mäso obložíme zeleninou a pokvapkáme olejom. Takto pripravené mäso necháme v chladničke minimálne deň uležať. Druhý deň mäso očistíme od zeleniny a prudko opečieme zo všetkých stan na panvici na oleji. Opečené mäso vrátime späť do zeleniny. Na panvici, kde sme mäso opekali, nalejeme trochu vody alebo vývaru a necháme Výpek prevariť. Nalejeme na zeleninu, pridáme vodu alebo vývar, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry, kde dusíme mäso do mäkka. Počas pečenia mäso otáčame. Mäkké mäso vyberieme a udržujeme v teple. Zeleninu rozmixujeme alebo prepasírujeme, pridáme asi 5 lyžíc šípovej marmelády, osolíme, osladíme, pridáme vegetu, korenie a zahustíme hladkou múkou. Podávame s knedľou.