Hovädzia pečienka
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 150min.
- recept zobrazen: 66142x
Recept pre milovníkov pečeného hovädzieho mäsa. Pokrm podávame so zemiakmi a zeleninou.
Recept na 6 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
60 g | slanina |
2 lyžice | kapary |
50 g | karotka |
2 ks | cibula |
1300 kg | zadné hovädzie (stehno) |
na potření: | |
1 lyžička | med |
sardelová pasta | |
1 ks | žĺtok |
podľa chuti: | |
soľ | |
mletý korenie | |
podľa potreby: | |
vývar | |
hotová zápražka | |
olej |
Postup prípravy receptu
Hovädzie klát očistíme a umyjeme. Slaninu nakrájame na hranolky. Mrkva umyjeme, oškrabeme, a tiež nakrájame na hranolky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Pre potláčanie mäsa si pripravíme žĺtok, ktorý vymiešame s medom. Kapary jemne nasekáme. Očistený klát zadného hovädzieho mäsa prošpikujeme slaninou a mrkvou. Mäso, zo všetkých strán sprudka opečieme na panvici s olejom. Potom ho preložíme na pekáč a potrieme sardelovou pastou. Vo výpeku orestujeme cibuľu, ktorú is olejom pridáme k mäsu. Za častého podlievania pečieme v rúre domäkka. Ku koncu pečenia zvýšime teplotu a hovädzie pečienku potierame zmesou žĺtka s medom. Tým docielime zlatistej farby. Mäkké hovädzie mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Do vypečenej šťavy pridáme pokrájané kapary a prípadne šťavu zahustíme hotovú zápražkou. Hovädzie pečienku podávame so zemiakmi a duseným fazuľkami.