Hovädzí guláš na smotane
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 41790x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | kyslá uhorka |
5 ks | reďkovka |
750 g | hovädzie glejovky |
3 dl | biele víno |
2 lyžice | mletá sladká paprika |
100 g | anglická slanina |
100 ml | smotana |
2 ks | žltá kapie |
1 ks | bobkový list |
4 strúčiky | cesnak |
2 ks | červená cibuľa |
podľa chuti: | |
mleté čierne korenie | |
sušený alebo čerstvý tymián | |
soľ | |
podľa potreby: | |
olej | |
instantná zápražka | |
mäsový vývar |
Postup prípravy receptu
Hovädzie predpätie sa odstraňujú očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na jemno. Slaninu nakrájame na jemné kocky. Kapie zbavíme jadrovníkov a umyjeme. Reďkovky umyjeme a nakrájame na štvrtky. Kyslé uhorky necháme odkvapkať a rozpolíme. Na oleji necháme rozškvařit slaninu. Pridáme nakrájané mäso a sprudka ho orestujeme zo všetkých strán. Potom pridáme cibuľku, cesnak, červenú mletú papriku, čierne korenie, štipku tymiánu a soľ. Premiešame a zmiernime teplotu. Akonáhle mäso pustí šťavu, pridáme bobkový list, kapie, reďkovky a uhorky. Všetko podlejeme vínom a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vývarom. Keď je mäso mäkké, odstránime zo šťavy celé kusy korenia a zeleniny. Zeleninu nakrájame na kúsky a podľa vkusu vrátime do omáčky. Hovädzie guláš zahustíme podľa potreby instantné zápražkou a zjemníme smotanou. Hovädzie guláš na smotane podávame s houskovým knedľou.