Glazované cibuľky
- prílohy
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 142364x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 lyžica | hnedý cukor |
2 strúčiky | prelisovaný cesnak |
štipky tymianu na ozdobu | |
soľ a korenie | |
2 lyžice | olivový olej |
1 lyžica | lístky tymianu |
300 ml | zeleninový alebo kurací vývar |
2 lyžice | červený vínny ocot |
500 g | cibuľky k nakladanie |
1/2 lyžice | ocot aceto balsamico |
Postup prípravy receptu
V hrnci privedieme k varu vodu. Cibuľky dáme do misy z žiaruvzdorného materiálu, prelejeme vriacou vodou a necháme približne 2 minúty štát, potom vodu zlejeme.
Cibuľky olúpeme. Šupy sa horúcou vodou uvoľní a ľahko sa potom odstráni. Na hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľky a za stáleho miešania je opekáme asi 8 minút zo všetkých strán dozlatista.
Pridáme cesnak a opekáme za stáleho miešania 2 minúty. Do zmesi vmiešame lístky tymianu, cukor, zeleninový alebo kurací vývar a červený vínny ocot. Miešame kým sa cukor úplne nerozpustí.
Tekutinu na panvici privedieme k varu, potom zmiernime oheň a cibuľky zvoľna varíme 10 minút domäkka. Omáčka sa zároveň zvarí na sirupovitá glazúru. Špičkou noža vyskúšame, či sú cibuľky dostatočne mäkké.
Do omáčky vmiešame 1 / 2 lyžice octu aceto balsamico, osolíme ju a okoreníme. Cibuľky upravíme na misu a podávame horúce alebo studené, ozdobené vetvička tymiánu.
Zdroj: Slovart.cz - stredomorská kuchyňa.