Francúzska jablková torta
- múčniky
- francouzská kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 68879x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 ks | vajcia |
1 štipka | soľ |
125 g | hladká múka |
50 g | maslo |
1/3 balíčku | kypriaci prášok do pečiva |
50 g | cukor múčka |
na ozdobu: | |
strúhaná čokoláda | |
náplň 1: | |
150 ml | studená voda |
1 balíček | vanilkový cukor |
2 balíčky | škoricový cukor |
1 kg | jablko |
náplň 2: | |
2 lyžice | studená voda |
5 g | želatína |
250 ml | smotana na šľahanie |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Z múky, masla alebo margarínu, práškového cukru, vajce, kypriaceho prášku a štipky soli vypracujeme cesto. Cestom vyložíme dno vopred vymastenej formy a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 ° C asi 20 minút. Pripravíme jablčnú náplň. Jablká ošúpeme, vyberieme semien a najemno nastrúhame. Takto pripravených jabĺk je 1kg. Do jabĺk pridáme škoricové cukry a podusíme. Do podušených jabĺk pridáme puding zmiešaný s vodou a uvaríme do zhustnutia. Ešte horúcu náplň nalejeme na upečený korpus a necháme vychladnúť. Teraz si pripravíme šľahačkovou náplň. Želatínu (jednu lyžičku) necháme v studenej vode napučať a potom ju vo vodnom kúpeli rozpustíme a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme do tuha a opatrne zašľaháme rozpustenú želatínu, ktorá nesmie byť horúca. Na vychladnutú jablkovou náplň navrstvíme šľahačkovou náplň a nazdobíme nastrúhanou čokoládou. Potom necháme stuhnúť v chladničke. Francúzsky jablkový koláč nakrájame a môžeme podávať.