Džem z mrazených jahôd
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 29837x
Ak nestihneme pripraviť džem v období zberu úrody jahôd, nevadí. Môžeme využiť aj zásoby z mrazáku a zaváraninu uvariť v akomkoľvek ročnom období.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
50 g | mrazené čučoriedky |
450 g | olúpaný banán |
2,3 kg | cukor krupica |
1,5 kg | mrazené jahody |
2 balíčky | Gelfix 1:1 |
1/2 lyžičky | kyselina citrónová |
Postup prípravy receptu
Kilo a pol mrazených jahôd necháme trochu povoliť a rozmixujeme. Použiť môžeme i mrazenú nesladenou jahodovou dreň. Dáme do veľkého hrnca. Banány olúpeme a navážíme takmer pol kilogramu. Do celej polovice kilogramu dosypeme zmrazené čučoriedky, všetko rozsekajú tyčovým mixérom a pridáme k jahodám. V hrnčeku rozmiešame obsah Gelfixů so 4 lyžicami cukru, prisypeme k ovociu a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 5 minút. Dosypeme všetok cukor a za dôkladného miešania opäť privedieme k varu. Vzniknutú penu odoberáme lyžicou. Varíme 3 - 5 minút, pred koncom varenia do horúcej zmesi pridáme kyselinu citrónovú. Horúci džem plníme do umytých a dosucha vytřených pohárov. Ihneď uzavrieme viečkom a poháre prevrátime na 5 minút dnom hore. Potom otočíme späť a necháme na mieste vychladnúť. Z uvedeného množstva pripravíme 8 - 10 pohárov (250ml). Džem zo mrazených jahôd je rovnako znamenitý ako z čerstvých. Výbornú chuť mu dodávajú banány a krásnu farbu čučoriedky.