Dršťky dusené na smotane
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 9599x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 lyžica | maslo |
2 lyžičky | mletá sladká paprika |
200 ml | smotana |
100 g | chudá anglická slanina |
2 ks | veľké paradajka |
1 ks | cibula |
3 strúčiky | cesnak |
20 g | čerstvý zázvor |
500 g | predvarené dršťky |
podľa chuti: | |
mleté čierne korenie | |
soľ | |
1 štipka | sušené oregano |
podľa potreby: | |
olej | |
vývar | |
čerstvý petržlen |
Postup prípravy receptu
Predvarené dršťky riadne vyperieme, zalejeme studenou vodou, osolíme a dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame vývarom. Vývaru musí byť len toľko, aby bol do výšky udušených držiek. Cibuľu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak a čerstvý zázvor olúpeme a pokrájame na jemné rezančeky. Paradajky sparíme, olúpeme, osolíme, okoreníme a tyčovým mixérom rozmělníme na kašu. Chudú anglickú slaninu nakrájame na kocky. Smotanu prošleháme s hladkou múkou a mletou červenou paprikou. Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu, cesnak a zázvor. Pridáme nakrájanú slaninu a všetko asi ešte 1 minútu na miernom ohni opekáme. Potom pridáme rozmixované paradajky, lyžicu masla a oregano. Krátko necháme prejsť varom a vmiešame udusenia dršťky is vývarom. Nakoniec všetko zahustíme premiešané smotanou s múkou a mletou červenou paprikou. Necháme na miernom ohni 1 minútu prebublať. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, prehrejeme, ale už nevaríme. Dusené dršťky s paprika-smotanovou omáčkou podávame s varenými širokými rezancami alebo pečivom.