Drobenkový slivkový koláč
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 70013x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
300 g | hladká múka |
3 ks | žĺtok |
210 g | trstinový cukor |
210 g | maslo |
na ozdobu: | |
3 lyžice | trstinový cukor |
náplň: | |
4 - 5 lyžíc | hrozienka |
70 g | vlašské orechy |
450 g | slivky |
2 štipky | mleté nové korenie |
podľa potreby: | |
múka na vysypanie | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Maslo nakrájame na kúsky a necháme zmäknúť. Slivky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a polovičky ešte rozpolíme. Hrozienka sparíme a necháme odkvapkať. Orechy nasekáme. Múku s cukrom, maslom a žĺtky vypracujeme v drobenkové cesto. Zabalíme ho fólie a dáme asi na 30 minút do chladničky. Cesto je na formu s priemerom 26 cm. Potom si predhrejeme rúru na 200 - 210 ° C. Cesto vyberieme, vtlačíme do vymazanej a vysypanej formy, aby sme mali trochu vyššiu okraja (asi len 1 cm), do cesta jemne ozdobne vtlačíme štvrťky sliviek. Koláč zaprášime novým korením, posypeme orieškami, hrozienkami, cukrom a pokvapkáme sirupom. Drobenkový slivkový koláč vložíme do rúry a pečieme asi 15 - 20 minút alebo až kraja zozlatne. Dôležité je koláč vytiahnuť včas, pretože ovocie potom pustí šťavu a koláč už nejde poriadne dopéct. V tom prípade vezmeme trochu vody, rozmiešame v ňom solamyl, vlejeme do koláče a krátko zapečieme, až sa solamyl rozpeče. Upečený drobenkový slivkový koláč necháme trochu vychladiť, pokvapkáme rozohriatym medom a môžeme podávať.