Dračie oká
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 15698x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
75 g | maslo alebo tuk na pečenie |
50 g | cukor kryštál |
1 štipka | soľ |
1/2 ks | citrón |
1 kocka | droždia (42g) |
1 ks | vajcia |
500 g | polohrubá múka |
250 ml | mlieko |
krém: | |
2 balíčky | vanilkový pudingový prášok |
1 balíček | vanilkový cukor |
500 ml | mlieko |
3 lyžice | cukor kryštál |
na potření: | |
60 g | rozpustené maslo |
náplň: | |
marhule alebo slivky |
Postup prípravy receptu
Cesto: Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a necháme vykysnúť v teple. Múku zmiešame so soľou, pridáme rozpustené maslo alebo tuk, citrónovú kôru, vajíčko, vykysnutý kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ak cesto lepí, pridáme trochu múky. Cesto necháme v teple asi hodinku vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovičky a vyvaľkáme na doske doske, potrieme rozpusteným maslom a zavinieme ako roládu. Obe rolády necháme v chlade 30 minút odpočinúť. Potom rolády pokrájame na kolieska o sile 1,5 cm, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme asi ešte 5 minút odpočívať. Krém: Keď dáme rolády na 30 minút odpočinúť, pripravíme si puding z mlieka, cukru, vanilkového cukru a 2 pudinkových práškov . vlažný puding dáme do Zdobička na torty a na každé koliesko nastriekame do stredu pudingový krém a na to uložíme polku marhule alebo slivky. Dračie oká dokola potrieme vajcom a pečieme pri teplote 200 ° C asi 16 minút.