Domáci chlieb 3
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 160min.
- recept zobrazen: 96486x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 lyžica | Rasco |
1 kg | hladká múka |
1 lyžica | soľ |
4 lyžice | ocot |
1 kocka | droždie |
podľa potreby: | |
muka | |
voda |
Postup prípravy receptu
Do misy nasypeme 1 / 3 múky, urobíme jamku, do ktorého nalejeme vlažnú vodu, rozdrobíme kocku droždia a cukru. Premiesime cesto a necháme asi 20 minút kysnúť. Potom pridáme ďalšie 1 / 3 múky, vodu, opäť prerobíte a necháme kysnúť. Je lepšie mať tento kvások redšia. Nakoniec prisypeme zvyšok múky, soľ, rasca, ocot a podľa potreby vlažnú vodu tak, aby sme mali vláčne cesto, ktoré držia tvar. Cesto dôkladne prerobíte a necháme 1hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom cesto znovu prepracujeme, niekoľkokrát s ním uhodíme o dosku a vytvarujeme bochník, ktorý necháme kysnúť 20 minút na doske ošítke. Medzitým si predhrejeme rúru na 210 ° C. Vykysnutý bochník preložíme na jenom doske plech, potrieme ho vodou a pečieme 1 hodinu. Po upečení chlieb opäť potrieme vodou a necháme vychladnúť. Postup je veľmi zdĺhavý, ale verte, že tento domáci chlieb naozaj za to stojí. Môžeme pridať 1lžíci anízu. Chlieb je potom ešte voňavější. Mám ale skúsenosť, že nie každý ho znáša.