Domáce žemle - uzlíky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 46955x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
500 ml | mlieko |
750 g | hladká múka |
soľ | |
1 kocka | droždie |
1 lyžička | cukor |
2 ks | vajcia |
na ozdobu: | |
mak alebo sezam | |
na potření: | |
vajcia |
Postup prípravy receptu
Z droždia, mlieka a cukru a trošky múky necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, vajce, soľ (podľa chuti, na toto množstvo dávam tak pol plné hrste), kvások a mlieko. Mlieko pridávame postupne, podľa potreby. Vymísíme cesto - musí byť vláčne, redšie (asi ako na vdolky). Necháme na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí na doske vyvaľkáme z cesta širší valček, ktorý nakrájame na kúsky, tie rozvaľkáme na menšie dlhé valčeky. Z každého valčeka urobíme uzlík a dáme na plech. Môžeme robiť aj iné tvary, ale uzlíky sú najrýchlejší. Na plechu pomažte rozšľahaným vajcom a posypeme makom alebo sezamom. Domáce žemle - uzlíky pečieme na 180 ° C dozlatista. Žemle sú výborné na domáce gulášová, hrachovej, šošovkové či iné polievke.