Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Domáce žemle - uzlíky

  • prílohy
  • česká kuchyňa
  • doba prípravy:
  • recept zobrazen: 46955x
Domáce žemle - uzlíky

Recept na dobré domáce žemle.

vytlačiť recept Domáce žemle - uzlíky
recept Domáce žemle - uzlíky sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

500 ml mlieko
750 g hladká múka
soľ
1 kocka droždie
1 lyžička cukor
2 ks vajcia

na ozdobu:

mak alebo sezam

na potření:

vajcia

Postup prípravy receptu

Z droždia, mlieka a cukru a trošky múky necháme vzísť kvások. V mise zmiešame múku, vajce, soľ (podľa chuti, na toto množstvo dávam tak pol plné hrste), kvások a mlieko. Mlieko pridávame postupne, podľa potreby. Vymísíme cesto - musí byť vláčne, redšie (asi ako na vdolky). Necháme na teplom mieste kysnúť. Po vykysnutí na doske vyvaľkáme z cesta širší valček, ktorý nakrájame na kúsky, tie rozvaľkáme na menšie dlhé valčeky. Z každého valčeka urobíme uzlík a dáme na plech. Môžeme robiť aj iné tvary, ale uzlíky sú najrýchlejší. Na plechu pomažte rozšľahaným vajcom a posypeme makom alebo sezamom. Domáce žemle - uzlíky pečieme na 180 ° C dozlatista. Žemle sú výborné na domáce gulášová, hrachovej, šošovkové či iné polievke.

Komentáre k receptu Domáce žemle - uzlíky (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2024 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty