Domáce zemiakové guličky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 28450x
Nemáte na chalupe mraznička, pritom chcete pripraviť ku grilovanému mäsu alebo zelenine dobrú prílohu? Skúste recept na vyprážané zemiakové guličky.
Recept na 6 porcií.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | žĺtok |
soľ | |
1 kg | zemiaky |
8 lyžíc | polohrubá múka |
8 dkg | maslo |
podľa potreby: | |
olej na vyprážanie |
Postup prípravy receptu
Zemiaky olúpeme, nakrájame na rovnako veľké kocky a vyperieme v studenej vode. Vložíme do hrnca a zalejeme osolenou vriacou vodou tak, aby boli ponorené. Zakryjeme je pokrievkou a uvaríme domäkka. Mäkké zemiaky zlejeme a ešte horúce prelisujeme a zasypeme múkou. Prekryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Vo väčšej mise vymiešame zmäknuté maslo so soľou a postupne pridávame žĺtky. Ďalej vmiešavajú prelisované zemiaky a všetko riadne prepracujeme. Z cesta tvoríme pomoučněnýma rukami malé guľôčky, ktoré vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného oleja do ružova. Môžeme použiť aj fritovací hrniec. Vyprážané zemiakové guľky podávame ako prílohu k minutkám, grilovaným mäsám alebo zelenine.