Domáce rožky
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 120min.
- recept zobrazen: 189947x
Urobte pečenie rodinnou záležitosťou. Upečte si domáci křupavoučké rožky. Nechajte sa uniesť ich vôňou a chuťou. Najlepšie sú ešte teplé s maslom.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
tuk na vymazanie | |
hladká múka na dosku | |
cesto: | |
1/2 kocky | droždie |
1 ks | žĺtok |
soľ | |
1 lyžička | cukor krupica |
2 lyžice | maslo |
3 hrnky | polohrubá múka |
1 hrnek | mlieko |
na ozdobu: | |
soľ hrubá | |
mak | |
Rasco | |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
Postup prípravy receptu
Zo všetkého najskôr si musíme pripraviť kvások. Ohrejeme mlieko, aby bolo vlažné. Do misky nalejeme polku mlieka. Pridáme droždie, cukor a jednu lyžicu múky. Zvyšnú múku osolíme, pridáme žĺtok, vykysnutý kvások, ktorý sme si na začiatku receptu pripravili, ďalej zvyšné mlieko a vlažné rozpustené maslo. Všetko premiešame a vypracujeme cesto. To by malo byť tuhšie. Uhnětené cesto prikryjeme utierkou a necháme pekne vykysnúť. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske obdĺžnik silný asi 5mm. Rozkrájame ho na trojuholníky a tie zrolujeme od širšej strany ku špičke. Môžeme ohnúť do tvaru podkovy. Takto pripravené a zrolované cesto poukladáme na plech, ktorý sme vymazali tukom. Ešte chvíľu necháme kysnúť. Medzitým môžeme zapnúť rúru. Rožky potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, alebo hrubú kamennú soľou, alebo makom. Rožky pečieme vo predhriatej rúre asi 30 minút. Po vybratí z rúry poukladáme do plátnom vystlanej ošatky, necháme chvíľu chladnúť a ešte teplé podávame s maslom a mliekom.
Komentáre k receptu Domáce rožky (1 komentár)
-
Maria
28.August 2012 23:33
Ahojte, ja som robila podla tohto receptu rozky uz asi 5x, ale nikdy to nebolo ono. Naposledy som pouzila trosku sody bicarbony a to pomohlo, chutia naozaj skvelo :)