Domáca vianočka
- múčniky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 74295x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
2 lyžice | hrozienka |
120 g | cukor krupica |
2 lyžice | sekané mandle |
3 ks | žĺtok |
1 kocka | droždie |
1 štipka | soľ |
1 štipka | sekaný aníz |
1 balíček | vanilkový cukor |
150 g | maslo |
500 g | polohrubá múka |
3 dl | mlieko |
na ozdobu: | |
1 hrsť | mandľové lupienky |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
Postup prípravy receptu
Maslo necháme zmäknúť. Maslo rozhodne nenahrádza iným tukom. Droždie necháme vzísť v hrnčeka osladeného vlažného mlieka. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a aníz. Zahustíme múkou so štipkou soli, zarobíme kvásku a zvyškom mlieka. Vypracujeme hladké a lesklé cesto. Cesto na vianočku prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 1 - 2 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, pridáme umyté hrozienka a nasekané mandle. Cesto znovu spracujeme a rozdelíme na 9 dielov. Zo 4 prameňov upletieme spodný diel a položíme ho na vymastený plech. Z 3 prameňov upletieme prostriedok a vianočku ukončíme zvinutím posledných 2 tenkých prameňov. Na plechu necháme domácu vianočku ešte pol hodiny kysnúť. Potom vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme do predhriatej rúry piecť. Sprvu pečieme prudko, potom teplotu znížime a dopečieme pri nižšej teplote. Domácimi vianočku môžeme aj spevniť pomocou špajlí, aby sa pri pečení nerozjela.