Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Domáca vianočka

  • múčniky
  • česká kuchyňa
  • recept zobrazen: 74295x
Domáca vianočka

Tradičné vianočka z receptu po babičke. Vianočka je pletená z 9 dielov.

vytlačiť recept Domáca vianočka
recept Domáca vianočka sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

cesto:

2 lyžice hrozienka
120 g cukor krupica
2 lyžice sekané mandle
3 ks žĺtok
1 kocka droždie
1 štipka soľ
1 štipka sekaný aníz
1 balíček vanilkový cukor
150 g maslo
500 g polohrubá múka
3 dl mlieko

na ozdobu:

1 hrsť mandľové lupienky

na potření:

1 ks vajcia

Postup prípravy receptu

Maslo necháme zmäknúť. Maslo rozhodne nenahrádza iným tukom. Droždie necháme vzísť v hrnčeka osladeného vlažného mlieka. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a aníz. Zahustíme múkou so štipkou soli, zarobíme kvásku a zvyškom mlieka. Vypracujeme hladké a lesklé cesto. Cesto na vianočku prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 1 - 2 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, pridáme umyté hrozienka a nasekané mandle. Cesto znovu spracujeme a rozdelíme na 9 dielov. Zo 4 prameňov upletieme spodný diel a položíme ho na vymastený plech. Z 3 prameňov upletieme prostriedok a vianočku ukončíme zvinutím posledných 2 tenkých prameňov. Na plechu necháme domácu vianočku ešte pol hodiny kysnúť. Potom vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme do predhriatej rúry piecť. Sprvu pečieme prudko, potom teplotu znížime a dopečieme pri nižšej teplote. Domácimi vianočku môžeme aj spevniť pomocou špajlí, aby sa pri pečení nerozjela.

Komentáre k receptu Domáca vianočka (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2024 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty