Domáca vianočka s hrozienkami
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 15015x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
3 ks | žĺtok |
42 g | čerstvé droždie |
120 g | cukor krupica |
50 g | jumbo hrozienka |
250 g | polohrubá múka |
120 g | čerstvé maslo |
50 g | strúhané vlašské orechy |
250 g | hladká múka |
1/2 lyžičky | soľ |
vlažné mlieko | |
na ozdobu: | |
50 g | mandle |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
Postup prípravy receptu
Jumbo hrozienka nakrájame, mandle nasekáme. Z trochy mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Všetky suroviny necháme vopred vybraní, aby mali izbovú teplotu. Potom uhněteme klasické kysnuté cesto zo všetkých surovín, okrem mandlí. Mandle sypeme až na upletenú vianočku ktoré sa sypú až na upletenú vianočku. Cesto necháme vykysnúť. Cesto rozdelíme na 7 dielov, vytvoríme z nich pramene a upletieme spodný diel zo 4 prameňov a horný diel zo 3. Pramene dáme na seba na plech vyložený papierom na pečenie. Domáce vianočku necháme ešte chvíľku kysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátky alebo rezančekmi mandlí. Vianočku zvoľna pečieme dozlatista. Domácimi vianočku podávame podľa chuti samotnú alebo s maslom alebo džemom.