Domáca veka
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 22345x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 lyžička | morská soľ |
1 lyžica | med |
125 ml | vlažná voda |
50 g | rozpustené maslo |
25 g | droždie |
500 g | hladká múka |
125 ml | vlažné mlieko |
na potření: | |
1 ks | žĺtok |
Postup prípravy receptu
Zarobíme si klasicky kvások - zmiešame droždie, vlažné mlieko, trochu múky a štipku cukru kryštál. Necháme chvíľu vykysnúť. Múku preosejeme do misy. Pridáme morskú soľ, maslo s medom, vodu a kvások. Ručným šľahačom vyšľaháme. Cesto na veku necháme kysnúť asi pol hodiny. Potom cesto rozdelíme na 2 diely. Z každého dielu vytvoríme veky - budeme teda mať 2 veky. Domáce sendviča dáme na plech a necháme kysnúť ešte pol hodiny. Potom potrieme žĺtkom a pečieme pri 200 ° C asi 15 minút. Upečené domáce veky podávame podľa potreby alebo fantázie.