Domáca šunka
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 34354x
Ak si chcete pochutnať na mäsovom výrobku, ktorý je zaručene z mäsa, pustite sa do tohto receptu.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 kg | bravčový bôčik |
7 dkg | soľ |
200 ml | voda |
750 g | bravčová stehno |
750 g | králičie mäso |
100 ml | mlieko |
1 lyžička | cukor múčka |
Postup prípravy receptu
Mäso umyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájame na kúsky. Záleží len na vás, ako veľké budú, podľa toho bude mať domáce šunka mozaiku. Bôčik zomelie. Mäso na kúsky a zomleté bôčik dáme do misy a pridáme soľ, práškový cukor, mlieko a vodu. Všetko veľa dôkladne premiešame a prikryté potravinárskou fóliou uložíme do chladničky. Necháme 2 dni odležať. Do formy na domácu šunku vložíme mikrotenový sáčok a plníme ho masovou zmesou. Musíme dôkladne mäso utlačiť, aby sa nám šunka po uvarení nerozpadala. Formu naplníme, uzavrieme, postavíme do vhodnej nádoby s vodou, tak aby voda pri varení nešla cez formu a varíme 2,5 hodiny na miernom plameni. Aby sa voda len tak tiahla, ako keď varíte vývar. Po uvarení necháme domácu šunku vychladnúť, vyberieme ju z formy, krájame a podávame. Týmto množstvom naplníte 2 formy. Ak nevlastníte formu na šunku, je možné ju variť v sáčku na tlačenku.