Diétne kysnuté buchty
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 66087x
Miesto oleja či masla dajte do buchiet smotanu na šľahanie. Hneď budú buchty o niečo menej kalorickejšie!
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 dl | mlieko |
500 g | hladká múka |
1/2 kocky | droždie |
250 ml | smotana na šľahanie |
3 ks | žĺtok |
5 lyžíc | cukor kryštál |
na potření: | |
3 ks | bielok |
náplň: | |
tvaroh | |
soľ | |
cukor múčka | |
náplň 2: | |
mletý mak | |
náplň 3: | |
lekvár | |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Z vlažnej smotany, cukru a droždia si pripravíme kvások. Odmeriame si múku, pridáme žĺtky a trochu soli a vmiešame vyplývajúci kvások. Cesto dobre premiesime. Podľa potreby pridáme mlieko, aby cesto malo správnu konzistenciu. Cesto dobre premiešame a premiesime. Cesto necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Počas tejto doby ho premiešame. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na plát s hrúbkou približne centimeter. Plát rozdelíme na štvorce o strane asi 5cm. Povrch štvorčekov pokladieme primeraným množstvom obľúbené náplne. Buchty kladieme do vymasteného pekáča spojom nadol v asi centimetrových rozostupoch. Nakoniec buchty potierame bielkom. Pred pečením je ešte chvíľu takto necháme kysnúť. Buchty následne pečieme pri 185 ° C, po 10-tich minútach znížime teplotu asi na 150 ° C a pečieme ešte ďalších 15 minút. Hotové buchty necháme vychladnúť a pocukrujeme je práškovým cukrom.