Varenie.sk na Facebooku
Prihlásenie

Dačický biely perník

  • cukrovinky
  • česká kuchyňa
  • recept zobrazen: 39851x
Dačický biely perník

Toto je zvláštny druh perníku, ktorý je upečený veľmi svetlý, červeno zafarbený a dozdobená bielkovou glazúrou. Do všetkých tvarov týchto perníčkov sa robil otvor a ich výroba skončila niekedy v roku 1940.

vytlačiť recept Dačický biely perník
recept Dačický biely perník sa mi páči
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie

Ingrediencie

cesto:

250 g cukor krupica
1/2 balíčku vanilkový cukor
10 g amónium
citrónová kôra
100 g med
mletá škorica
2 ks žĺtok
500 g hladká múka
200 g voda

na ozdobu:

červené potravinárske farbivo
žĺtok
Bílková glazúra

podľa potreby:

múka na vysypanie
tuk na vymazanie

Postup prípravy receptu

Cukor, med a vodu dáme do nádoby a necháme prejsť varom. Do vychladnutého roztoku pridáme vanilkový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, trochu škorice a ammonium. Potom pridáme preosiatu múku a zarobíme v cesto, necháme aspoň 6 hodín odležať. Rozvaľkáme plát na 3 až 4 mm silný, z ktorého vypichujeme rôzne tvary a vypichnem stred. Odkladáme na mastný a múkou vysypaný plech alebo len na papier na pečenie na plechu. Opatrne pečieme do svetlého zafarbenia. Pripravíme žĺtok, do ktorého kvapneme červenú potravinársku farbu, zriedime niekoľkými kvapkami vody, zamiešame a štetčekom perníčky po vytiahnutí z rúry ľahko potrieme a necháme zaschnúť. Potom už stačí len nazdobit bielou glazúrou. Perníčky sú svetlé, jemné, dobrej chuti, pripomínajúce detské piškóty. Ja som tieto dačické bielej perníčky pekla letos prvýkrát a skutočne chuťou pripomínajú detské piškóty. Upiekla som cca 5 plechov a na potretie som použila necelé 3 žĺtky.

Komentáre k receptu Dačický biely perník (0 komentárov)

Pridajte komentár, budete prvý/prvá!
Přidejte váš komentář k receptu
© Varenie.sk 2024 | Odkazy na zaujímavé stránky | Kontakt | Nejlepší recepty