Dačický biely perník
- cukrovinky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 39814x
Toto je zvláštny druh perníku, ktorý je upečený veľmi svetlý, červeno zafarbený a dozdobená bielkovou glazúrou. Do všetkých tvarov týchto perníčkov sa robil otvor a ich výroba skončila niekedy v roku 1940.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1/2 balíčku | vanilkový cukor |
10 g | amónium |
citrónová kôra | |
100 g | med |
mletá škorica | |
2 ks | žĺtok |
500 g | hladká múka |
200 g | voda |
250 g | cukor krupica |
na ozdobu: | |
červené potravinárske farbivo | |
žĺtok | |
Bílková glazúra | |
podľa potreby: | |
múka na vysypanie | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Cukor, med a vodu dáme do nádoby a necháme prejsť varom. Do vychladnutého roztoku pridáme vanilkový cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, trochu škorice a ammonium. Potom pridáme preosiatu múku a zarobíme v cesto, necháme aspoň 6 hodín odležať. Rozvaľkáme plát na 3 až 4 mm silný, z ktorého vypichujeme rôzne tvary a vypichnem stred. Odkladáme na mastný a múkou vysypaný plech alebo len na papier na pečenie na plechu. Opatrne pečieme do svetlého zafarbenia. Pripravíme žĺtok, do ktorého kvapneme červenú potravinársku farbu, zriedime niekoľkými kvapkami vody, zamiešame a štetčekom perníčky po vytiahnutí z rúry ľahko potrieme a necháme zaschnúť. Potom už stačí len nazdobit bielou glazúrou. Perníčky sú svetlé, jemné, dobrej chuti, pripomínajúce detské piškóty. Ja som tieto dačické bielej perníčky pekla letos prvýkrát a skutočne chuťou pripomínajú detské piškóty. Upiekla som cca 5 plechov a na potretie som použila necelé 3 žĺtky.