Cukrové praclíky
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 145419x
Cukrové praclíky vhodné k slávnostným príležitostiam. Rovnako tak s nimi potešíte deti i dospelých na návštevách.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
maslo na vymastenie plechu | |
cesto: | |
80 g | maslo |
1 ks | vajcia |
2 štipky | mletý kardamóm |
20 g | droždie |
1/2 lyžičky | soľ |
1/2 šálku | vlažné mlieko |
350 g | polohrubá múka |
na ozdobu: | |
1 šálek | kryštál cukor |
na potření: | |
1 ks | žĺtok |
Postup prípravy receptu
Pripravíme si plech na pečenie a vymastíme ho maslom. Rozdrobíme droždie do vlažného mlieka a zamiešame. Maslo rozhřejeme a zmiešame so soľou, vajcom a kardamóm. Múku preosejeme do misy, pridáme v mlieku rozdrobené droždie, maslovú zmes a vypracujeme husté cesto, ktoré necháme kysnúť. Po vykysnutí vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske do hrubého dlhého valčeka. Valček nakrájame na 24 rovnakých kúskov. Každý kúsok osobitne vyvaľkáme na dĺžku zhruba 50 cm. Vytvarujeme z nich praclíky, pomažte je rozšľahaným žĺtkom a Pomazaný stranou omočíme v kryštálovom cukre. Takto pripravené praclíky kladieme na plech. Pečieme 12 až 15 minút vo vyhriatej rúre na 220 ° C. Po upečení praclíky nechávame chladnúť na kuchynskej mriežke. Praclíky sú najlepšie čerstvé.