Cukrátka
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 77104x
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1/2 lyžičky | kyselina citrónová |
500 g | cukor krupica |
3 kvapky | trest |
1 štipka | potravinárske farbivo |
2 dl | voda |
Postup prípravy receptu
Cukor s vodou zvaríme "na lom", čo spoznáme podľa toho, že ponoríme ak lyžicu do studenej vody, potom do cukrového roztoku a potom späť do vody, cukor na nej okamžite stvrdne, nelepí sa, ale láme. Pridáme kyselinu, trest (rumové, mandľovou, kokosovú), farbivo (červené, žlté) a zmes premiešame. Potom zmes nalejeme na olejom (stačí zľahka) potiahnutú mramorovú dosku, na ktoré máme z alobalu potřeného olejom udělaný obrys štvorca. Akonáhle začne tuhnúť, rozkrájame ju mastným nožom na štvorčeky veľkosti cukríkov. Druhý deň cukrátka odlúpnite. Môžeme baliť do pergamenu alebo papierikov od cukríkov.
Komentáre k receptu Cukrátka (1 komentár)
-
Renáta
01.April 2012 19:53
Moja babka aj moja mama toto robievali pravidelne (s menšou úpravou) a volávali to cukrkandel :-))