Cuketový kompót
- prílohy
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 140299x
V čase nadmiery cukiet sa hodí akákoľvek rada, čo s nimi. Tento kompót je prekvapivo dobrý.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1 kg | cukor |
2 l | voda |
1 ks | citrón |
10 kvapiek | pomarančová trest (ananásová) |
2 dl | ocot |
4 kg | cuketa |
celá škorica |
Postup prípravy receptu
Cukety, môžeme použiť aj prerastené, olúpeme a zbavíme mäkkého stredu z jadrami. Dužinu nakrájame na kocky 2x2cm. Kocky vkladáme do misy a zalejeme ich vodou s octom. Všetko necháme 24 hodín odstáť, ale občas zmes premiešame, aby horná vrstva neokorala. Po odstátia všetko prelejeme do hrnca. Pridáme cukor a škoricu a varíme tak dlho, až cuketa sklovita. Čas varenia sa pohybuje okolo 30 minút. Potom cuketu vyberieme cedidlá, ale roztok ďalej zvaríme asi na 2 / 3, pričom do neho pridáme plátky z omytého citróna bez kôstok. Nakoniec do roztoku pridáme podľa chuti pomarančovú alebo ananásovú trest a precedíme ho. Zatiaľ si naukladáme cuketu do pohárov. Potom ich zalejeme pripraveným nálevom, uzavrieme a sterilizujeme obvyklým spôsobom. Rovnakým spôsobom môžeme upraviť aj tekvicu.