Chodské koláče
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 150min.
- recept zobrazen: 145313x
Koláče, ktoré nádherne vyzerajú a skvele chutia. Majú dlhoročnú tradíciu na pekárskych pultoch, ale iv mnohých domácnostiach.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
2 lyžice | olej |
2 ks | žĺtok |
1 kg | polohrubá múka |
125 ml | šľahačka |
200 g | maslo |
200 g | cukor krupica |
10 g | soľ |
citrónová kôra | |
3 lyžice | rum |
500 ml | mlieko (podľa potreby) |
60 g | droždie |
1 ks | vajcia |
1 balíček | vanilkový cukor |
na ozdobu: | |
maková náplň | |
hrozienka | |
lekvárové náplň | |
tvarohová náplň |
Postup prípravy receptu
Múku preosejeme do misy. Urobíme jamku a pridáme kvások pripravený z mlieka, cukru a droždia. Potom pridáme ostatné prísady a zarobíme cesto. Mlieko prilievame postupne, aby cesto bolo vláčne. Cesto necháme kysnúť. Počas kysnutia ešte niekoľkokrát vareškou prepracujeme. Cesto kysne celkom asi dve hodiny. Počas kysnutia si pripravíme okrúhle pečiace papiere az jednej strany je ešte pomažte tukom. Z cesta vyvaľkáme "placky" o trochu menší, než máme pripravené pečící papiere. Na ne cesto dáme rozlične je podľa fantázie ozdobíme rôznymi náplňami a hrozienkami. Okraje koláčov môžete potrieť rozšľahaným žĺtkom. Pripravené koláče kladieme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 175 ° C približne 35 až 40 minút. Hotové Chodské koláče necháme trochu vychladiť, odstránime papier na pečenie a môžeme podávať.