Cesnakové dipy
- omáčky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 30min.
- recept zobrazen: 66704x
Recept na prípravu dvoch cesnakových omáčok - dipov, ktoré podávame k pečeným alebo grilovaným mäsám, zelenine, zemiakom a možnostiam, kedy sa hodí cesnaková chuť.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
na ozdobu: | |
nasekaná petržlenová vňať alebo pažítka | |
zálivka 1: | |
2 ks | jarná cibuľka |
korenie | |
soľ | |
100 g | syr Lučina |
4 strúčiky | cesnak |
2 lyžice | olej |
2 lyžice | hladká múka |
zálivka 2: | |
4 strúčiky | cesnak |
1/2 lyžičky | cukor |
4 lyžice | olivový olej |
1 lyžica | citrónová šťava |
4 lyžice | voda |
korenie | |
100 g | netučný majonéza |
soľ |
Postup prípravy receptu
Omáčka pripravená za tepla: Cibuľku očistíme a nakrájame nadrobno. Cesnak zlúpnite a vymiešame so soľou a korením. Na oleji speníme cibuľku, zasypeme ju múkou, osmažíme a zalejeme vývarom. Za stáleho miešania povaríme 20 minút. Vmiešame lúkach a prelisovaný cesnak. Podľa potreby dochutíme. Túto cesnakovou omáčku podávame vychladenú. Omáčka pripravená za studena: Cesnak ošúpeme a vymiešame so soľou a korením. Preložíme do misy, prelejeme citrónovou šťavou, premiešame s vodou a olivovým olejom. Všetko zjemníme majonézou a podľa chuti cesnakovou omáčku prisolíme a připepříme. Do obidvoch cesnakových dipov môžeme vmiešať trochu nasekaného petržlenu alebo pažítky.