Celozrnný chlieb s makom
- chuťovky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 9327x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
100 g | slnečnicové semienka |
300 ml | vlažná voda |
50 g | ražná celozrnná múka |
25 g | Rasco |
sezamové semienka | |
50 g | mak |
100 g | špaldová múka |
7 g | sušené droždie |
2 lyžičky | soľ |
350 g | celozrnná pšeničná múka |
70 ml | med |
Postup prípravy receptu
Zmiešame všetky múky, soľ, droždie, slnečnicové semienka, rasca a mak. Pridáme med a 300 ml vody a dôkladne premiešame. Cesto dôkladne miešame aspoň 7 minút. Potom zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme asi 2 hodiny kysnúť do tepla. Cesto sa zdvojnásobí. Potom cesto znovu dôkladne premiesime a oboucháme. Vytvarujeme okrúhly bochník a celý ho obalíme v sezamových semienkach. Celozrnný chlieb premiestnime na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme ešte tak hodinu kysnúť. Cesto by opäť malo zdvojnásobiť objem. Predohrejeme elektrickú rúru na 220 ° C, teplovzdušnú na 200 stupňov. Ostrým nožom urobíme na bochníka krížom niekoľko zárezov. Celozrnný chlieb s makom pečieme pol hodiny, kým chleba nezezlátne a na poklep neznie duto. Upečený bochník necháme vychladnúť na drôtenej mriežke.