Budejovická buchta
- múčniky
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 36109x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
40 g | cukor krupica |
100 g | tuk na pečenie |
1 ks | žĺtok |
1 kocka | droždie |
200 ml | vlažné mlieko |
500 g | polohrubá múka |
na ozdobu: | |
4 lyžice | orechy |
1 balíček | škoricový cukor |
na potření: | |
1 ks | bielok |
náplň: | |
1 kelímok | smotana na šľahanie |
1 balíček | vanilkový cukor |
2 ks | tavený syr (60g) |
1 lyžička | kakao |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie |
Postup prípravy receptu
Zo lyžice múky, droždia, cukru a 50ml mlieka si pripravíme kvások. Múku nasypeme do misy, urobíme jamku, do ktorého vlejeme kvások, prilejeme žĺtok rozmiešaný vo zvyšnom mlieku, rozpustený tuk a prisypeme cukor. Vareškou urobíme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme v teple 40 - 60 minút kysnúť. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme dve placky veľkosti formy (20cm). Jednu vložíme do vymastenej formy a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom placku vo forme potrieme rozšľahaným (nie vymíchaným) bielkom a posypeme nakrájanými orechy zmiešanými sa škoricovým cukrom. Budějickou buchtu vložíme do predhriatej rúry a na 175 ° C dozlatista upečieme. Rovnako postupujeme aj s druhou plackou. Smotanu uvedieme do varu, necháme vychladnúť a dotuha vyšľaháme. Krémové syry vymiešame s kakaom aj vanilkovým cukrom a zľahka primiešame šľahačku. Vychladnuté korpusy rozkrojíme a naplníme Smetanovo-syrovou náplňou. Jednotlivé kúsky budějické buchty pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou a posekanými orechmi.