Buchtičky so sódou
- hlavné chody
- česká kuchyňa
- recept zobrazen: 26212x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto: | |
1 kocka | droždie |
1 dl | olej |
100 g | cukor múčka |
2 ks | žĺtok |
500 g | hladká múka |
250 ml | mlieko |
soľ | |
krém: | |
1 ks | vanilkový cukor |
750 ml | mlieko |
1 ks | vanilkový pudingový prášok |
3 lyžice | cukor krupica |
Postup prípravy receptu
Do múky vyhĺbime jamku, v ktorom necháme vykysnúť kvások. Okraje múky osolíme. Po vykysnutí kvásku postupne pridávame ostatné suroviny na buchtičky a vypracujeme hladké cesto. Necháme asi hodinu kysnúť. V priebehu kysnutia asi 2x premiesime. Pekáč vymažeme olejom. Z cesta tvoríme guľôčky, ktoré kladieme do pekáča tesne vedľa seba. Necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Vrchnáky buchtičiek potrieme olejom a dáme do rúry. Buchtičky pečieme na 175 ° C asi 20 minút. Ešte horúce upečené buchtičky opäť z vrchu potrieme olejom a kto chce, môže pocukrovat. Krém uvaríme podľa návodu na pudingu s tým rozdielom, že použijeme väčšie množstvo mlieka. Asi o polovicu viac mlieka ako je v návode. Pre chuť pridáme trochu rumu a vanilkový cukor. Buchtičky podávame preliate krémom.