Brevnovské posviecenské koláče
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 135665x
Odskúšaný a rokmi overený recept na kysnuté koláče, ktoré sú hotové bez dlhého čakania na vykysnutí cesta.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
olej na vymastenie | |
cesto: | |
2 - 3 ks | vajcia |
500 g | múka polohrubá |
2 lyžice | cukor |
250 ml | mlieko |
250 g | 100% tuk Omega |
100 g | droždie |
1 štipka | soľ |
drobenka: | |
cukor | |
maslo | |
hrubá múka | |
na potření: | |
1 ks | žĺtok |
podľa chuti: | |
čučoriedky |
Postup prípravy receptu
Droždie roztlačíme s 1 / 2 lyžičky cukru a 1lžičkou múky. Pridáme trochu vlažného mlieka a necháme vzísť kvások. Múku zmiešame so soľou a cukrom a preosejeme. Rozstrouháme do nej tuk a premasírujte na žmolenku. Potom pridáme postupne vajcia, kvások a mlieko. Vypracujeme tuhšie cesto, rozdelíme na 6 rovnakých dielov (na okrúhle koláče). 2 diely vyvaľkáme, dáme do vymaštěných okrúhlych koláčových foriem, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, povrch pokryjeme náplní (čučoriedky, slivková lekvár podľa chuti) a zasypeme posýpkou. Pečieme v predhriatej rúre veľmi zvoľna a pomerne krátko, pretože cesto je veľmi slabé. Zatiaľ si pripravíme ďalšie dva koláče. Koláče môžeme piecť aj na veľkom plechu a cesto by malo vyjsť minimálne na tri až štyri plechy. Upečené Břevnovský posvícenské koláče môžeme ozdobiť práškovým cukrom, nakrájame a môžeme podávať.