Zemiaky pečené s bylinkami
- prílohy
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 25187x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 - 3 lyžičiek | morská soľ |
3 - 4 strúčikov | cesnak |
podľa potreby: | |
novej jarnej zemiaky | |
pažítka | |
oregano | |
petržlen | |
bazalka | |
olivový olej |
Postup prípravy receptu
Nové jarné zemiaky dôkladne umyjeme, prípadne zbavíme nečistôt kefkou. Potom ich pozdĺžne rozpolíme a vyrovnáme na jemne vymastený plech, rovnou plochou zemiak smerom nahor. Množstvo byliniek natrháme podľa potreby a podľa chuti (na 8 zemiakov potrebujeme viac ako polovicu hrnčeka nakrájaných bylín). Odporúčam, aby v zmesi prevažovala bazalka. Byliny opláchneme studenou vodou, necháme odkvapkať a jemne nasekáme. Cesnak vymiešame alebo prelisujeme. Byliny v hrnčeku zmiešame so soľou a cesnakom a postupne prilievame olivový olej. Oleje dáme také množstvo, aby vznikla riedka a roztierateľná bylinková zmes. Bylinkovou zmesou potrieme polovičky zemiakov a pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri 150 ° C, asi 20 minút. Záleží na veľkosti zemiakov. Keď sú zemiaky mäkké a dozlata upečené, môžeme ich podľa chuti prisoliť. Zemiaky pečené s bylinkami sú výbornou prílohou k mäsu. Výborne chutia s ochuteným tvarohom - viď. Tvarohová nátierka s brokolicou.