Boršč á la Tatiana
- polievky
- ruská kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 138725x
Recept od mojej švagrinej pochádza z Ukrajiny. Vegetariánska varianta používa zeleninový bujón, milovníci mäsa namiesto neho môžu použiť ľubovoľný druh mäsa.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1/2 hlávky | červenej kapusty |
1 lyžica | maslo (sadlo) |
1 ks | cibula |
3 ks | mrkva (väčšie) |
1 kocka | bujón |
2 ks | červená repa vcelku |
1 kelímok | kyslá smotana |
1 konzerva | paradajkový pretlak |
1 svazeček | petržlen |
3-4 lístkov | bobkový list |
2 ks | zemiaky (väčšie) |
podľa chuti: | |
1 lyžica | ocot |
mletá sladká paprika | |
vegeta | |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
podľa potreby: | |
instantná zápražka |
Postup prípravy receptu
Najprv si ošúpeme zemiaky, mrkvu a repu. Zemiaky a kapustu nakrájame na smenší kúsky a dáme variť spolu so soľou, bujóny, korením a bobkovým listom, prípadne pridáme predvarené mäso. Medzitým si mrkvu a repu nastrúhame na hrubom strúhadle a polovicu nastrúhanej zeleniny prihodíme k vařícímu sa boršč a zaliať vodu, aby bola zelenina úplne ponorená. Druhú polovicu zeleniny budeme restovat. Na panvici necháme rozpustiť maslo a zľahka na ňom osmažíme cibuľku a zaprášime ju trochou papriky. Pridáme nastrúhanú mrkvu s repou a krátko restujeme. Potom do zmesi zamiešame pretlak, prikryjeme panvicu pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Restovanou zeleninu pridáme do boršč, keď už je takmer uvarený. Ku koncu prípravy z polievky vyberieme bobkové listy, zamiešame do nej nasekanú petržlenovú vňať a ocot. Dochutíme vegetu. Ak je potreba, zahustíme polievku instantná zápražkou alebo ju naopak rozriedime vodou. Hotový boršč necháme asi 20 minút odstáť a až potom podávame. Na tanieri ho navrch ozdobíme kopčekom smotany.