Biela omáčka z mrkvy
- omáčky
- doba prípravy: 45min.
- recept zobrazen: 146053x
Rýchla biela omáčka z mrkvy alebo koreňovej zeleniny. Ak nie je čas a zostalo mäso, je táto omáčka najvhodnejší.
(Recept sa páči celkom 2x)
Uložiť recept do mojej kuchárky
je nutné prihlásenie
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 lyžičky | zeleninová vegeta |
1 kelímok | smotana |
soľ | |
5 lyžíc | hladká múka |
cukor | |
2 - 3 ks | mrkva (koreňová zelenina) |
1 l | mlieko |
smotana alebo maslo | |
3 ks | bobkový list |
olej | |
citrónová šťava | |
ocot |
Postup prípravy receptu
Mrkvu alebo koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Vložíme ju do hrnca s vodou, pridáme bobkový list a vegetu a dáme variť. Ak chceme, aby mala omáčka výraznejšiu chuť, zeleninu orestujeme na masle. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju.
Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zriedime studeným mliekom. Omáčku miešame do zhustnutia. Nakoniec do nej vmiešame rozmixované zeleninu, dochutíme ju podľa vlastnej chuti soľou, cukrom, octom a citrónovou šťavou a necháme prevariť. Pre zjemnenie omáčky vmiešame smotanu alebo lyžicu masla.
Podávame s mäsom a zemiakmi, cestovinami, knedľou alebo halušky.