Bábovka z kysnutého cesta
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 150min.
- recept zobrazen: 144980x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 ks | žĺtok |
180 g | maslo |
100 g | hrozienka |
16 - 20 ks | olúpané mandle |
1/2 lyžičky | soľ |
500 g | polohrubá múka |
1 ks | citrón |
125 ml | vlažné mlieko |
2 ks | vajcia |
120 g | práškový cukor |
4 cl | rum |
práškový cukor na posypanie | |
muškátový oriešok | |
1 kocka | droždie |
Postup prípravy receptu
Vopred si pripravíme hrozienka - umyjeme ich, zalejeme rumom a necháme aspoň hodinu napučiavať. Necháme zmäknúť maslo. Droždie rozdrobíme do väčšieho hrnčeka, zalejeme mliekom a necháme 15 minút v teple kysnúť. Citrón poriadne umyjeme a jeho kôru nastrúhame.
Múku s cukrom preosejeme do misy. Doprostred vytlačíme jamku. Do neho prilejeme kvások, žĺtky, rozklepeneme vajcia, pridáme zmäknuté maslo, soľ, citrónovú kôru, hrozienka s rumom, nastrúhame do neho štipku muškátového orieška. Suroviny pomaly premiešame. Cesto miešame, kým nie je hladké a odlepuje sa o misy. Potom ho prikryjeme utierkou a nechám v teple kysnúť. Asi 30 minút.
Medzitým predhrejeme rúru na 180 ° C. Veľkú formu na bábovku vymažeme tukom a vysypeme strúhankou. Na dno každého jednotlivého dielika formy položíme jednu tonzile. Potom formu naplníme cestom a necháme kysnúť ďalších 15 minút.
Nakoniec dáme do predhriatej rúry a pečieme ju 45 - 60 minút. Upečenú bábovku necháme vychladnúť a vyklopíme ju.
Bábovku podávame posypanú práškovým cukrom potrebné ku káve.