Bábovka s čokoládou a hrozienkami
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 60min.
- recept zobrazen: 67494x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
2 lyžice | nasekaná čokoláda |
1/2 balíčku | kypriaci prášok |
150 g | cukor krupica |
1/2 dl | olej |
1/2 dl | horúca voda |
1 balíček | vanilkový cukor |
rum | |
1/2 balíčku | vanilkový pudingový prášok |
2 lyžice | vlašské orechy |
3 ks | vajcia |
180 g | polohrubá múka |
2 lyžice | hrozienka |
na ozdobu: | |
cukor múčka | |
podľa potreby: | |
tuk na vymazanie | |
citrón | |
múka na vysypanie |
Postup prípravy receptu
Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a pridáme olej. Dobre vymiešame. Medzitým si hrozienka nakladáme do rumu. Necháme odstáť asi 30 minút. Citrón dobre umyjeme a nastrúhame z neho kôru, z citróna vytlačíme čerstvú šťavu. Bielka vyšľaháme v tuhý sneh. V inej miske premiešame múku, prášok do pečiva, pudingový prášok, citrónovou kôrou. Postupne pridáme k zmesi z vajíčok. Cesto je hustejšie, preto múku prekladáme pridávaním horúcej vody po lyžiciach. Nakoniec pridáme hrozienka, orechy a čokoládu nasekané na kúsky. Primiešame trochu citrónovej šťavy a jemne vmiešame bielkový sneh. Formu na bábovku vymažeme tukom a vysypeme múkou, môžeme použiť aj menšie plech. Bábovku s hrozienkami a čokoládou pečieme na 180 ° C asi 35 minút. Či je cesto hotové, zistíme špajlí, ktorú zapichneme do stredu cesta. Ak zostane nám čistá, máme hotovo. Podávame ku káve alebo čaji a sypeme práškovým cukrom, ale nemusíme.