Babičkine zmrznuté koláčiky
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 69813x
Tie najlepšie koláčiky ktoré robila babička len vo sviatočné dni, pretože príprava je prácna, ale výsledok stojí za to.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
cesto 1: | |
25 dkg | hladká múka |
50 dkg | čerstvé maslo |
cesto 2: | |
3 ks | žĺtky |
3 dl | mlieko |
70 dkg | hladká múka |
5 dkg | droždie |
1 štipka | soľ |
7 dkg | mletý cukor |
1 ks | vajcia |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
náplň: | |
1 balíček | hrozienka |
mletý cukor | |
3 kocky | tvaroh |
2 ks | žĺtky |
Postup prípravy receptu
Maslo nastrúhame na hrubom strúhadle a spolu s múkou spracujeme na hladké cesto. Necháme odpočinúť a medzi tým si spracujeme z múky, mlieka, droždia, cukru, vajec a štipky soli druhej cesto. To rozdelíme na dve časti, každú časť rozvaľkáme na tenkú placku a po tej rozotrieme polovicu prvého cesta až k okrajom. Tak spracujeme obe polovice a poskladáme je ako lístkové cesto, zabalíme do mokrej, vyžmýkané utierky a dáme kysnúť na dve hodiny do chladničky, alebo na chladné miesto. Potom znovu rozvaľkáme, poskladáme a dáme znova na dve hodiny kysnúť do chladu. Nakynutá cesta rozkrojíme na polovice a vyvaľkáme tenký plát ktorý rozkrájame na štvorce a plníme náplňou z tvarohu, cukru a žĺtkov. Na tvaroh dáme hrozienka a zabalíme ako klasické koláčiky ale s tým rozdielom, že je na plech pokladáme zabalenú časťou smerom hore, pri pečení sa mierne roztvoria. Nakoniec potrieme rozkvedlaným vajíčkom a na vrch dáme posýpku z rozpusteného masla, mletého cukru a hladkej múky. pečieme dozlatista pri teplote asi 200 ° C.