Babičkin mazanec
- múčniky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 90min.
- recept zobrazen: 76516x
Na Velikonoce nesmie mazanec chýbať v žiadnej domácnosti. Skúste si ho tento rok upiecť sami. Recept je na dva bochníky.
Recept na 2 porcie.
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
4 ks | žĺtok |
1 lyžička | citrónová kôra |
1 kg | polohrubá múka |
200 g | maslo |
1/2 lyžičky | soľ |
100 g | hrozienka |
200 g | cukor krupica |
2 lyžice | rum |
1 balíček | vanilkový cukor |
100 ml | vlažné mlieko |
60 g | droždie |
na ozdobu: | |
4 lyžice | mandľové plátky |
cukor múčka | |
na potření: | |
1 ks | vajcia |
Postup prípravy receptu
Z droždia, časti mlieka, lyžice cukru a lyžice múky si pripravíme kvások, ktorý necháme v teple kysnúť. Zvyšok múky, cukru, soľ, hrozienka, citrónovú kôru a vanilkový cukor zmiešame v mise nasucho. Potom pridáme žĺtky, zvyšné mlieko, rum, rozpustené maslo a vykysnutý kvások. Vareškou spracujeme na hladké cesto. Necháme v teple 45 minút kysnúť. Rozdelíme na dva diely, vytvarujeme bochníky, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom potrieme oba bochníky rozšľahaným vajcom a hore nožnicami Prestrihnite cesto do tvaru krížika. Posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 10 minút na 200 ° C. Potom znížime teplotu na 150 ° C a dopekáme ešte asi 30-40 minút. Vychladnuté mazanca pred rozkrájením pocukrujeme.