Aspikový chrbát
- chuťovky
- česká kuchyňa
- doba prípravy: 75min.
- recept zobrazen: 66114x
je nutné prihlásenie
Ingrediencie
1/2 lyžičky | citrónová kôra |
5 lyžíc | ocot |
200 g | kuracie prsia |
1 balíček | mrazená baby karotka |
2 l | voda |
1 lyžička | divoké korenie |
1 lyžička | soľ |
1 ks | Mrkva |
1 balíček | mrazený hrášok |
1 ks | cibula |
2 lyžice | cukor krupica |
8 ks | vajcia |
16 g | želatína |
Postup prípravy receptu
Do hrnca nalejeme vodu, ocot, pridáme cukor, soľ, korenie, citrónovú kôru, na kolieska nakrájanú cibuľu aj mrkvu a kuracie mäso. Uvedieme do varu a varíme do zmäknutia. Scedíme a vývar necháme vychladnúť. Mäso nakrájame na rezance. Rozvarená zelenina sa nevyužije. Do 1 / 2 litra vývaru pridáme želatínu a necháme ju na 20 minút napučať. Zvyšný vývar zohrejeme, vmiešame želatínu vo vývare a zahrievame do bodu varu. Nevaríme, ihneď odstavíme a necháme vychladnúť. Vajcia uvaríme, vychladíme a nakrájame na väčšie kúsky. Mrkva a hrášok krátko povaríme v osolenej vode a necháme odkvapkať. Formu na aspikový chrbát vyložíme potravinárskou fóliou, na dno nalejeme vrstvu aspiku a necháme chvíľku tuhnúť. Potom na neho naukladáme polovicu zeleniny, vajec i mäsa a opäť zalejeme aspiku. Postup ešte raz opakujeme a posledná vstva bude aspik. Formu dáme do chladničky minimálne na 2 hodiny, najlepšie cez noc stuhnúť. Potom formu preklopíte, stiahneme fóliu a aspik krájame na plátky.